Profesija: maniakāls bitenieks
Mājas lapa: http://www.dravnieks.lv

Par medu, bitēm un NE TIKAI...
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Spiets septembrī
Publicēts 25. septembrī, 2008.
“No bitēm neko nevar zināt” (pirmais biškopības teorētiķis Vinnijs Pūks) Varbūt ne pirmais, bija arī Aristotelis & Co. Nezinu vai citāts no Milna ir precīzs, bet šis teiciens ir folklorizējies un noteikti ir viens no biežāk lietotajiem klasiķu citātiem ikdienas sarunās.

Lai gan bērnībā biju grāmatu tārps, dīvainā kārtā “Vinniju Pūku” pirmoreiz izlasīju tikai pirms nedaudziem gadiem. Šim teicienam vienmēr iebilstu, sakot, ka tas attiecas uz nebiškopjiem, biškopji gan jau zina. Un tomēr… Pūkam bija taisnība. Vismaz daļēji. :)

7.septembra pēcpusdienā, ap 15:30 biju dārzā un sadzirdēju neparastu skaņu. Neparastu septembrim. Paskatījos gaisā. Labi, ka aktīvais mušu lidošanas laiks bija beidzies un atvērtajā mutē nebija kam ielidot. Tāpat labi, ka nebija neviena fotogrāfa, kurš varētu iemūžināt sejas izteiksmi tajā brīdī :)

Spiets? Spiets??? Spiets???!!! Spiets no laidās no novietnes puses, kurā uz paletēm novietotas 16 saimes -jau sašaurinātas un iebarotas. Sākumā tas ielaidās un sametās kamolā vecā ābelē “Filippa”, apmēram 4 metru augstumā un piekļūt tā, lai to varētu saņemt, bija riskanti.

Uzrāpos ābelē un nozāģēju zaru, spiets pārlaidās blakus ābelē “Burtnieku ziemas”, vairs ne tik augstu un zarā, kuram varēju vieglāk piekļūt. Spietu sagrābu un gāju meklēt “vainīgo”stropu.
Tas, ka spiets nolidoja apmēram 100 metrus un salaidās augstu ābelē nozīmē, ka tam ir jauna māte. Izslēgšanas metode šeit nelīdzēja, jo 15 no 16 saimēm bija šī  gada mātes. Pirmās pārbaudīju saimes, kuras gatavoju viršu ienesumam un augusta vidū apvienoju. 2 no 3 neatradu veco māti un apvienoju tāpat, cerībā, ka jaunā māte veco pieveiks (tā tas parasti notiek). Ja tomēr jaunā māte netiek galā, tad diezvai tā ir pilnvērtīga. Iedomājos, ka varbūt tomēr mātes nav cīnījušās un tagad viena daļa no saimes izspietojusi.

Tomēr nē, saimēm mātes vietā, marķētas un daudz bišu. Piegāju pie dažām citām saimēm un aina tāda pati - bišu pietiekami.

Vakarā laidu spietu stropā caur šķirsietu, lai redzētu māti. Māte marķēta un izskatās pēc Karnikas.

It kā vajadzēja iet pie tām saimēm novietnē, kurām nomainītas Karnika mātes un mēģinātu noteikt kura saime izspietojusi. Ko tas dotu? Neko. Saimes jau sabarotas un pavasaris parādīs. Tagad lieki rakāties pa ligzdu varētu būt pat kaitīgi. Jautājums tomēr paliek, kāpēc saime izspietoja, vai tajā ir māte, vai tā ir apaugļota vai ne.

Tiem, kuri nav dravnieki, pateikšu, ka spiets tik vēlu ir neparasta parādība. Manā pieredzē vēlākais spiets ir bijis augusta sākumā, esmu dzirdējis par augusta vidus spietiem, bet ka tik vēlu un jau pēc iebarošanas, to ne. Mana 12 gadu pieredze gan vēl necila, būs jāapvaicājas dravniekiem, kuri dravo vairākus gadu desmitus, vai tādi “fokusi” redzēti.

Viens no spietošanas iemesliem vasarā ir tas, ka ligzda pilna ar medu, bišu daudz, bet mātei nav kur dēt. Tā saimes var izspietot ienesuma laikā. Tagad situācija ir līdzīga - vietas maz, barība daudz (piebarošanu bites uztver kā ienesumu). Neparasts ir laiks-septembris, kad ienesuma vairs nebūs un jaunajai saimei (spietam) nav nekādas cerības uzbūvēt ligzdu un sanest ziemai barību. Savukārt, izspietojušā saimē jaunā māte vairs neapsēklosies.
Iespējams, ka kādu saimi par “šauru” ieziemoju. Saimes bija diezgan lielas, bet peru maz un ziemoju kompakti, ar domu, ka daudzas ir vasaras bites, kuras ziemošanā neies. Parasti cenšos kompakti ieziemot, jo labāk lai kārē ir vairāk barības un kamols kompaktāks, nekā liela ligzda, kurai vai nu jādod daudz barības, vai arī, ja iedod mazāk, kamols virzoties uz augšu barību var izēst, bet uz blakus kārēm aukstuma dēļ pāriet nevar un saime aiziet bojā. Iespējams, ka kādai saimei tomēr bijis par šauru.

Iespējams. Varbūt. Jautājumu ir vairāk nekā atbilžu.

Spietu piebaroju un ieziemoju uz 5 kārēm. Tad jau pavasarī un vasarā redzēs kā būs. Tas tiešām ir interesanti un taisnība ir Pūkam “ka no bitēm neko nevar zināt” :)

Ieziemošanas atskaņas 2008 vēl sekos. Vislabāk rakstās, kad notikumi ir svaigi. Tad, kad jāsāk kasīt nost “sūna” ir grūtāk :) Tomēr dažas bildes ir un atziņas ar.

Jauku atvasaru!:) Vai nav brīnums, ka septembra beigās dienas ir skaistākas par augustu? Ne tikai no bitēm, ber arī no laika neko nevar zināt….:)


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: