Profesija: maniakāls bitenieks
Mājas lapa: http://www.dravnieks.lv

Par medu, bitēm un NE TIKAI...
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
PPZ-propolisa prognoze ziemai
Publicēts 28. jūlijā, 2008.
“Ja nebūtu laika apstākļu, būt daudz mazāk par ko runāt” (Francis Šmidbergers) Ne rudens, ne ziema vairs nav aiz kalniem. Atkāpei sena padomju laika anekdote no armēņu radio arhīviem. “Armēņu radio jautā:”Kas ir tuvāk- Gruzija vai komunisms”. Atbilde -komunisms, jo komunisms vairs nav aiz kalniem, bet Gruzija ir aiz kalniem”. :) Ja anekdotes ar čukčām vēl aizvien tiek stāstītas (lai arī daudzas transformējušās par igauņu anekdotēm http://dravnieks.lv/2007/10/03/putnu-verosana-igauni-un-zila-govs/ ….. un ,starp citu, igauņiem pirmie Dziesmusvētki bijuši 1870.gadā :)), tad liekas armēņu radio anekdošu sērija pēdējā laikā nav ne lasīta, ne dzirdēta. Būs jāpakrata gūglis, varbūt kāda laba un jauna (labi aizmirsta vecā) izkritīs

Dravā pašlaik ir miera laiks. Ja griķos, amoliņos un varbūt vēl kādā kultūraugā zum bites, tad mežā pēdējās nedēļās ienesuma nav, vai pareizāk sakot tas ir simbolisks. Gaidām viršus… Kolēģis Andris zvanīja no Dundagas mežiem, ka piesaulītē pirmie ziedi jau atvērušies un tie kameņu pilni. Pēc kādas nedēļas viršiem būtu jāsākas. Turpmākajās dienās sola jauku laiku, jācer, ka prognozes piepildīsies. Ar laika prognozēm tāpat kā ar horoskopiem, ja sola labu, jātic :) Piepildīšanās procents laika ziņām gan nav tik liels…

Dravā pa vakariem bites zumina “Nāks rudentiņis, būs barga ziema”, spietošanas noskaņojums jau vairākas nedēļas kā pagājis un saime dzīvo “gatavošanās ziemai” noskaņās. Spietot vairs nedrīkst, tā būtu lieka barības izšķiešana un saimju novājināšana, arī jauniem spietiem būtu risks sagaidīt ziemu ar nepietiekamiem barības krājumiem un neizbūvētu ligzdu. Ar propolisu (  http://www.dravnieks.blogs.lv/raksts/31624/Raksts-par-propolisu/ ) tiek aizlīmētas spraugas un sastiprināti rāmīši.

Jau jūlija vidū novēroju, ka bites šogad ļoti centīgi propolisē savu mājokli. Neatceros tik izteiktu uzcītību un ja tas kaut ko nozīmē, tad to, ka gaidāma barga ziema. Varbūt šādai prognozei nav pamata, bet ticu,ka kaut kādai sakarībai ir jābūt. Pagājušogad propolisēšanas tieksme bija vāja un arī ziemas nebija. Propolisēšanas intensitāti nosaka arī ģenētika, dažām saimēm tā izteikta vairāk, citām mazāk, bet kopējā tendence šogad - propolisē krietni vairāk kā citus gadus.

Ilustrācijai viens rāmītis. Te gan var redzēt, ka rāmīša vienu puse bijusi iepretī augšējai skrejai un tas arī ir pamats lielākai propolisa pielietošanai un tas ka vienā galā mazāk medus, tomēr arī citos rāmīšos un magazīnās propoliss ir tik daudz, ka pēc tam rokas kā ar līmi nosmērētas.

Lai arī nevēlos izteikt nepamatotus apgalvojumus, tomēr neapšaubāmi dabā ir daudzkas, kas nav izzināts. Vai dzīvnieki spēj paredzēt laiku? Vai bites spēj prognozēt ienesumu vairākas nedēļas uz priekšu (ienesums ir atkarīgs arī no laika apstākļiem). Pagājušais un aizpagājušais gads par viršiem bija precīzi - http://dravnieks.lv/2007/07/31/virsu-prieksnojautas/ ,2006.gadā viršu medus tikpat kā nebija, bet pagājušogad-izcils viršu gads.

Pirms vairākiem gadiem, kad Taizemē un Indonēzijā cunami gāja bojā desmitiem tūkstoši vietējie iedzīvotāji un tūristi, dzīvnieki lielākoties izglābās,jo vairākas stundas pirms cunami uzbrukuma devās kalnos. Japānā akvārijā turot zivtiņas, kuras kļūst nemierīgas pirms zemestrīcēm.

Saka, ka arī pēc meža dzīvniekiem varot noteikt kāda būs ziema- ja daudz tauku, tad barga. Domāju, ka vairāk tas saistīts ar barošanos -ja vasarā bijis silts un mitrs, labi augusi zāle un tuvumā bijuši kartupeļu vai labības lauki, tad tauku kārta bieza un tas nebūt nav saistīts ar ziemu. :) Dzīvnieku laika prognozēšana noteikti ir daudz smalkāka padarīšana kā tauku slāņa mērīšana. Ja tāda pastāv…

Katrā ziņā, sarunas par laiku un laika prognozēšana ir cilvēku nodarbe jau tūkstošiem gadu. Tīri ģenētiski -izdzīvot varēja tie, kuriem tas interesēja un padevās, jo gan medībās uz mamutiem ejot, gan lauksaimniecībā trenējoties, laika aptākļiem ir liela nozīme. Un tā kā tos nevar ietekmēt, tad vienīgais paņēmiens kā tos izmantot ir prognozēt. Nez tikai kā mūsu sinoptiķu senči spējuši savus gēnus nodot tālāk… :)

Starp citu, Tūnu prognoze, par kuru rakstīju pavasara ierakstos, līdz jūlijam piepildījās precīzi, bet jūlijā nesakrita -solīts bija ļoti saulains un sauss. 

Runājot par laika prognozēm, ir vērts pieminēt Maikla blogu, kuru regulāri lasu. Kādreiz Maiklam bija mājaslapa, kurā prognozes bija daudz precīzākas par meteodienestu piegādātajām. Tad rakstīšana tika pārtraukta un nesen ar prieku uzzināju (pateicoties rakstam www.onkulis.com) , ka Maikls atsācis blogot . Lapā ir ne tikai prognozes, bet daudz interesanta par meteoroloģiju, laika apstākļu izpausmēm un arī šis tas no filozofijas, kā, piemēram,  šajā rakstā http://maikls.wordpress.com/2008/07/17/par-attieksmi-pret-laika-apstakliem/  :)
Atliek cerēt, ka autoram nepietrūks motivācija turpināt.

Atgriežoties pie bitēm un šī ieraksta virsraksta, zinātniski nepamatota un tomēr, manuprāt, nemaz tik neticama  (propolisa) prognoze -ziema būs un nekāda maigā :)


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: