Profesija: maniakāls bitenieks
Mājas lapa: http://www.dravnieks.lv

Par medu, bitēm un NE TIKAI...
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Medus un āboli
Publicēts 7. oktobrī, 2008.
“Kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti” (Seneka (apm. 4 pirms Kristus -65g. pēc Kristus), romiešu politiķis, rakstnieks un filozofs) Seneka noteikti bija nopietns vīrs un viņa apmēram 2000 gadus vecais teiciens ir aktuāls joprojām. Arī šis ieraksts ir aktuāls un nopietns, neskatoties uz nenopietno ievadu:)

Kad dibināju SIA, iedomājos ka tāds varētu būt uzņēmuma nosaukums. SIA “Medus un āboli”….  SIA “Āboli un medus”…. Skanētu skaisti un ļoti informatīvi.
Pēc tam gan, nez kāpēc pārdomāju. Varbūt tāpēc, ka mainoties uzņēmuma profilam, nosaukums būtu maldinošs. Teiksim, beķereja. Iedomājos dialogu. “Atvedām Jums bulciņas no “Medus un āboli”", bet kunde padomās, ka ar latviešu gramatiku piegādātājam nav kārtībā un nacionāli gramatisku apstākļu dēļ darījums nenotiks. Saziedēs smalkmaizītes no medus un āboli un nebūs vairs smalkas. Vai arī “Mednieku cīsiņi” no SIA “Medus un āboli”.

Medus, āboli, pirādziņi gan nav ko ienesīga nodarbošanās. Ļoti daudzās nozarēs šāds SIA nosaukums būtu maldinošs. Kaut gan…. daudzās nozarēs maldinošs nosaukums ir pat vēlams. Piemēram, cilvēku tirdzniecībā. Iedomājos sludinājumu avīzē - “SIA “Medus un āboli” aicina darbā slaidas meitenes grēka ābolu lasīšanai Rietumeiropas dārzos. ” :)
Lai nu kā, SIA ar šādu nosaukumu netika nodibināts un ne jau tāpēc, ka man neienāca prātā, ka varētu kādreiz mesties uz bulciņu cepšanu vai cilvēku tirdzniecību :)

SIA ir nopietna lieta, tāpat kā šis ieraksts, lai arī vairākumam, tāpat kā man, tā sākumā nešķiet. :) Nopietni runājot,  arī uzņēmuma profila maiņa nebūtu iespējama, jo tas tika dibināts vienīgi un tikai tāpēc, lai varētu nodarboties ar to lietām ko mīlu, kas man patīk -medu un āboliem, nedaudz lielākā apmērā, kā tas iespējams hobija līmenī :)

Nu gan jokus pie malas, jo esam nonākuši pie ieraksta vienīgā un galvenā temata. Jau kādu laiku nav atjaunota informācija par aktuālo medus piedāvājumu. Internetā ir novecojusi informācija, cenas un sortiments. Interneta meklētājos “medus cenas” ir viens no populārākajiem meklētājiem vārdiem un tas aizved uz “Medus Ekspresi” vai “Dravnieks bitēs un medus cenas” vai citu ierakstu, kurā sortimenta, cenu un piegādes informācija vairs nav aktuāla.

Medus cenas šogad Latvijā krietni cēlušās, jo vietējais ievākums, sevišķi Latgalē, ir vājš.
Esmu cenas atstājis tādas pašas vai izmainījis ļoti nedaudz. Jāņem vērā, ka šis medus ir īsts meža medus, bez rapša piliena, un domāju, ka Latvijā nav ļoti daudz šāda medus.
Lai arī pats rapsi šogad neievācu (nākamgad daļu no saimēm aizvedīšu), gribu pateikt dažus vārdus, vispirms jau dravniekiem, kuri arī lasa šo lapu,  par  rapša melno PR. Pēdējā laikā ir parādījusies negatīva informācija par rapšu medu. Domāju, ka sākotnēji ir bijis kāds raidījums TV vai radio, jo daudzi saka, ka “tikai ne rapsi” un ka esot dzirdējuši, ka tas nav labs. Aicinājums kolēģiem -nezāģējiet zaru uz kura sēžat, nespļaujiet akā, no kuras jādzer un kāpostos, kurus pašam jāēd. Rapsis tiek saukts par mazvērtīgu. Pareizi ir, ka rapsis ir mazvērtīgāks par meža medus un tam ir jābūt lētākam, jo var iegūt ļoti lielas ražas. Labā rapša ienesumā 2-3 nedēļās saime var ienest 2x vairāk medus nekā manas saimes mežā pa visu vasaru (sevišķi ja izkrīt viršu ienesums). Tāpēc rapsi var pārdot lētāk, bet nesauciet rapsi par mazvērtīgu -tas ir labs medus tējai un kafijai, jo nemaina dzēriena garšu. Arī bērniem un cilvēkiem, kuriem nepatīk izteikta medus garša, rapšu medus ir laba izvēle.
Domāju, ka lielākie rapša medus niecinātāji ir dravnieki, kuri paši tirgo rapšu medus maisījumus par meža medus cenu un tas ir veids kā savu medu negodīgā kārtā slavēt un savu rapsi pārdot dārgāk.

Medus sortiments
Meža medus (meža ziedu un izsvīduma medus)
Stikla burkās ar metāla vāciņu
300g -Ls 1.60
550g -Ls 2.20
1200g -Ls 4.50
Plastmasas spainītis
4200g (3litri) -Ls 12.00

Dāvanu iepakojums - stikla burka ar stikla vāciņu un metāla aizslēgu
700g -Ls 3.50
1400g -Ls 5.50

Pērnais medus
Viršu-izsvīduma un spiestais viršu medus.
Kā jau vienā no iepriekšējiem ierakstiem rakstīju -šogad viršu medus nav. Nemaz. :)
Esmu saņēmis palielu pasūtījumu Ziemassvētkiem (ir cilvēki un firmas, kuras ļoti laicīgi domā par Ziemassvētkiem un attaisnojas teiciens “kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ”)
Šis medus ir palicis nelielā daudzumā -pašiem un pastāvīgajiem klientiem. Ja virsīti vēlēsies kāds no jaunajiem klientiem, neatteikšu, bet cena būs augstāka.
550g -Ls 2.50 (3.00)
400g -Ls 2.00 (2.50)
1200g -Ls 5.00 (6.00)
4200g -Ls 15.00 (18.00)
Iekavās cena jaunajiem klientiem.

Griķu medus
Griķu medum cenas tādas pašas kā meža medum.
Stikla burkās ar metāla vāciņu
300g -Ls 1.60
550g -Ls 2.20
1200g -Ls 4.50
Plastmasas spainītis
4200g (3litri) -Ls 12.00

Ziedputekšņi
170g -Ls 2.00
1kg -Ls 10.00

Āboli
Dažām ābelēm ābolu nebija, citas ar mazas, bet dūšīgas :)

Ābolu šogad vēl nedaudz (dārzam ir 3.gads), tāpēc šogad vēl nesmidzināju pret slimībām un kaitēkļiem. Viens smidzinājums tika veikts maija beigās -raundaps apdobēs pret nezālēm.

Informācijai -Latvijā augļkopības saimniecībās smidzina pret slimībām un kaitēkļiem 4-6 reizes, atkarībā no laika aptākļiem. Polijā un Vācijā kādreiz (kad biju tur praksēs 90-gadu sākumā)  smidzināja 10-15 un vairāk reizes, jo klimats siltāks, platības lielāks, ekosistēma nav tik daudzveidīga. Diezvai tagad smidzinājumu skaits ir mazāks. Tāpēc mūsu augļi ir izauguši ar mazāku ķīmijas slogu un virzienā uz Ziemeļiem pieaug augļu aromātiskums.
         “Antejs”                  “Tiina”                      ”Spartan”

Āboli -Ls 0.60/kg

Piegāde: saskaņojama. Ļoti reti gadās tā, ka nevar atrast kādu variantu, kā medu piegādāt. Tiesa, no Daugavpils nav zvanījuši, kaut gan zinu, ka mans medus ir ceļojis arī uz Daugavpili:) Arī minimālais daudzums ir runājams, bet aptuvenais daudzums ir vismaz vienas 3 litru burkas, vai precīzāk, spainīša (tātad Ls 12.00), apmērā.

Galveno informāciju esmu uzrakstījis. Visu nemaz nevar uzrakstīt un tāpēc ir izdomāts telefons un e-pasts . Man tie ir 28630031 un mellifera@inbox.lv

Aicinu padomāt par Ziemassvētkiem - derīgu , veselīgu, bet nedārgu dāvanu. Cenas norādītas ar PVN un laipni aicinātas arī juridiskās personas.

Par vietējiem āboliem -viens kuriozs no Rimi plaukta.
Pirms pāris gadiem bija viens jauks atgadījums pie letes Alfas Rimi. Pirms manis iepirkās kāda kundze un kad kasiere pirms svēršanas jautāja vai āboli ir vietējie, kundze iesmējās un teica, ka viņa tā cerot. Bez ironijas un sarkasma, tāds labdabīgs humors īstajā vietā un gan kasiere, gan rindā daudzi pasmaidīja. Tā ir laba humora stiprā puse -vajadzīga pavisam maza deva, ja tas ir pareizajā laikā pareizajā tonī un atmosfērā. Pagājuši varbūt pāris gadu, bet šis feinais un faktiski it kā ārkārtīgi mazsvarīgais notikums vēl tagad palicis prātā.

Iedomājos šo atgadījumu pagājušajā piektdienā,”Spices” Rimi iepērkoties. Var jau cerēt, ka āboli ir vietējie:) Vai arī fasētājs ir ļoti godīgs. Un ar labu humora izjūtu :)

:) :) :)


Komentāri (5)
Džerijs Šterns: Kvantitāte rada kvalitāti (c)K.Markss :D
08/10/2008 13:04
Ainars: Ķīnieši (marksisti) šo Marksa teicienu ir apgāzuši:)
08/10/2008 22:05
Džerijs Šterns: :D:D
08/10/2008 23:51
Savanna: pirmā reklāma, kas šajā blogā ir ok.
09/10/2008 10:34
ehh: sakārojās medus (:
23/12/2009 15:18
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: